Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που διαμένουν ή εργάζονται στο εξωτερικό
Ως είναι γνωστό, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που διαμένουν ή εργάζονται στο εξωτερικό συνεχίζουν να έχουν ως φορολογική τους κατοικία την Ελλάδα, δηλαδή συνεχίζουν να φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα εφόσον δεν έχουν κάνει τις κατάλληλες ενέργειες.
Οπότε η φορολογική τους κατοικία στην περίπτωση αυτή διαφέρει από την φυσική κατοικία διαμονής και εργασίας τους.
Για να θεωρηθεί κάποιος φορολογικός κάτοικος Ελλάδας θα πρέπει:
1.Να έχει τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του στην Ελλάδα.
2.Να έχει φυσική παρουσία στην Ελλάδα άνω των 183 ημερών εντός του δωδεκαμήνου.
Κάποιος που διαμένει ή δραστηριοποιείται στο εξωτερικό χρειάζεται να κάνει ενέργειες σχετικά με τη φορολογική του κατοικία σε περίπτωση που επιθυμεί την αλλαγή της.
Oι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που διαμένουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και θέλουν να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό, πρέπει να το δηλώσουν στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ πού ανήκουν εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου του επόμενου έτους από το έτος αναχώρησης.
Για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας τα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν είναι τα εξής:
1.Πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας
2.Εκκαθαριστικό σημείωμα ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος
Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν εργάζεται ακόμη στο εξωτερικό θα του ζητηθεί να προσκομίσει βεβαίωση από άλλη δημόσια υπηρεσία οπού αποδεικνύεται ο τόπος διαμονής του.
Η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του φορολογούμενου είναι πιο εύκολη από παλαιότερα εφόσον οι πρόσφατες αλλαγές στην νομοθεσία διευκολύνουν την όλη διαδικασία.
Πιο συγκεκριμένα:
1.Καταργήθηκε υποχρέωση της σφραγίδας της Χάγης σε δημόσια έγγραφα των χωρών, Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία, Πολωνία και Ελλάδα.
2.Μπορούν πλέον και οι σύζυγοι που εργάζονται και διαμένουν σε διαφορετικές χώρες να έχουν και διαφορετική φορολογική κατοικία αξιολογώντας πάντα τα πραγματικά δεδομένα.
Ο φορολογούμενος εφόσον αιτηθεί στην ΔOΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ να φορολογείται στην αλλοδαπή και το αίτημα του αυτό γίνει αποδεκτό θα πρέπει να γνωρίζει τα ακόλουθα:
1.Θα φορολογείται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποκτάται στην Ελλάδα, ενώ για το παγκόσμιο εισόδημα του θα φορολογείται στην αλλοδαπή.
2.Δεν δικαιούται κατά κύριο λόγο τις φορολογικές μειώσεις που ισχύουν.
3.Συνεχίζει να έχει την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα στην περίπτωση που αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.
4.Δεν εφαρμόζονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
5.Δεν εφαρμόζονται οι αντικειμενικές δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων εφόσον δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα.